نکات ویرایشی (3)
از: صاحب وبلاگ بوسه خدا
نگارش عدد صفحات در آدرسدهی فارسی از راست به چپ و در انگلیسی از چپ به راست است. سخن بر سر آن نیست که سیستم آدرسدهی صفحات سازگار یا ناسازگار با ساختار عددنویسی است، گو اینکه بیتردید عدد را از چپ به راست مینویسند. بلکه سخن در این است: خواننده علاقهمند است متن را در همان امتدادی پی گیرد که آغاز کرده. البته، در آدرسدهی انگلیسی، به سبب یکی بودن نگارش حروف با اعداد، یعنی از چپ به راست، ناخودآگاه چگونگی نگارش عدد صفحات روال عادی خود را طی میکند. بدین ترتیب، رویۀ نگارش عدد صفحات در آدرسدهی انگلیسی از چپ به راست شکل میگیرد.
نمونهها:
- بحارالانوار، محمدباقر مجلسی، ج34، ص351-352. [در پاورقی]
- (مجلسی، 1404: 34/351-352) [در آدرسدهی داخل متن – روش APA]
-Giddens, Antoney, (1994), Beyond Left and Right, Cambridge: Polity Press, p 4-6.[در آدرسدهی پاورقی]
-Ibid: 15-24. [در آدرسدهی داخل متن]
آدرسدهی پاورقی در کتاب در اولین مورد به فرمول: نام کتاب، نام و نام خانوادگی، شماره جلد، عدد صفحات است و در غیر آن به صورت نام کتاب، شماره جلد، عدد صفحات.
تذکر: برای ذکر عدد جلد و صفحه از ج و ص استفاده شود و از تکرار ص در عدد ترکیبی خودداری شود:
- بحارالانوار، ج21، ص12-18. [مورد دوم]
اگر نام کتابی بلافاصله تکراری است از واژۀ «همان» در فارسی و واژۀ «Ibid» در انگلیسی استفاده میشود.
اگر نقل قول مستقیم صورت نگیرد بلکه برداشت نویسنده از متنی ارائه گردد، پیش از آدرسدهی از علامت «ر.ک.» در فارسی و کلمۀ «see» در انگلیسی استفاده میشود.
هرگاه تعداد نویسندگان بیش از یک نفر باشد، بعد از ذکر نام اولی به عبارت «و دیگران» بسنده میشود، مانند:
- (اتوتایل و دیگران، 1380:28-52 و 188)
برای نقل سخنان مقام معظم رهبری(حفظهالله) در آدرسدهی APA تنها به ذکر تاریخ سخنرانی یا ابلاغ پیام بسنده میشود. بدیهی است که نام گویندۀ پیام یا عنوان آن گرامی پیش از نقل قول آمده است. برای نمونه:
- مقام معظم رهبری ذکر و یاد خدا را وظیفۀ همۀ افراد جامعه اسلامی دانسته، میفرماید:
یاد و ذکر خدا و توجه و اتصال حقیقى به او و مبارزه با نفس و عبادت واقعى را روزبهروز در عمل شخصى و فردى خودمان تقویت کنیم. این، وظیفه یکایک ماست. (07/06/1369)
نقل سخنان مقام معظم رهبری در پاورقی به صورت زیر آدرسدهی میشود [از ذکر مورد سخنرانی و شغل حاضران در پاورقی خودداری شود]:
- از بیانات مقام معظم رهبری، 07/06/1369.
نقل پیام آن بزرگوار با عبارت «پیام مقام معظم رهبری» و ذکر مورد پیام آدرسدهی میشود.
توجه شود که در همۀ موارد نباید از عنوان مقام معظم رهبری استفاده کرد؛ گاه، نقل استفتاء یا حکمی شرعی مورد نظر است. در این جایگاه، عنوان آیتالله یا آیتالله العظمی مناسب است. گاه، حکمی مربوط به نیروهای مسلح ذکر میشود؛ عنوان مناسبش فرماندهی کل قوا است. گاه، در مقام ولایت و رهبری است که از عنوان مقام معظم رهبری یا رهبر معظم انقلاب استفاده میشود.
ضروری است از نسبت دادن کلام یا پیام یا استفتاء بدون پشتوانۀ دفتر مقام معظم رهبری خودداری شود. راه دستیابی به اطلاعات آن دفتر عبارت است از پایگاه (سایت) دفتر، نرمافزار ولایت [ترجیحاً آخرین ویراست] یا کتاب منسوب به ایشان مثل اجوبۀ استقتائات.