واژگان ممنوع
در نوشتار یک پژوهش باید از چند چیز پرهیز نمود:
1. کلمات عوامانه؛ برخی از لغات که بی ریشه هستند و در استعمالات عرفی ممکن است پرکاربرد هم باشند نباید در یک پژوهش مورد استفاده قرار گیرند. این الفاظ موجب سبکی و سخافت متن می شوند. در انتهای مطلب* مجموعه ای از این واژگان آمده است آکاهی از آنها می تواند به پیشگیری از این نقیصه کمک کند.
2. غلطهای رایج؛ برخی از کلمات به غلط استعمال می شوند و به همان نحو اشتباه مشهور شدهاند. اینگونه الفاظ را باید به شکل صحیحشان به کار برد. در این مورد می توان به کتابهای مربوط به ویراستاری مراجعه کرد همچنین کتاب "فرهنگ غلطهای رایج" تالیف استاد حسن عرفان کتاب مفیدی در این زمینه میباشد. در انتهای مطلب** مجموعهای از این واژگان قرار دادهیم.
3. الفاظ بیگانه؛ استفاده از الفاظ انگلیسی و عربی که در فارسی دارای مترادف هستند نباید در یک تحقیق بکار گرفته شوند. در صورت امکان باید از مترادف کلمات بیگانه استفاده کرد. فرهنگستان زبان و ادب فارسی وظیفه فارسیسازی را برعهده دارد. با مراجعه به پایگاه فرهنگستان می توان به لغات جایگزین شده دسترسی داشت. آدرس فرهنگستان:
4. الفاظ نامانوس و رکیک؛ برخی از لغات در ادبیات کهن وجود دارد که به علت عدم استفاده نامانوس هستند. اینگونه الفاظ اگرچه صحیحند اما استفاده از انها در یک متن موجب سردرگمی خوانند می شود و ممکن است مقصود نویسند را متوجه نشود. همچنین استفاده از الفاظ رکیک و نازیبا در شأن یک متن پژوهشی نیست.
* مجموعهای از غلطهای رایج در یک فایل ورد(word) دریافت
حجم: 86.5 کیلوبایت
** مجموعهای از کلمات عوامانه در یک فایل پی دی اف: دریافت
حجم: 110 کیلوبایت